måndag 21 april 2014

PÅSKAFTONENS EFTERRÄTT

 
 







Godkväll!
 
Sitter och kikar på programmet om Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel som visar upp sitt fina hem. Kul att se hur dom har det på Haga Slott.
Och hur söt är inte lilla Estelle, en fin liten familj!
 
 
 
Tänkte bjuda er på ett recept igen, pajen jag bjöd på till efterrätt på påskafton.
Hoppas ni inte ledsnar på det. Jag tycker själv det är kul med lite tips på något gott att äta!
 
 
 
Jordgubbspaj med lemon curd-ripplad vaniljglass
 
 
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 krm salt
1-2 msk vatten
 
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk amaretto ( mandel likör)
2 ägg
250 g jordgubbar
 
Glasyr
1 dl aprikosmarmelad
2 msk vatten
 
Lemon curd-glass
1 liter vaniljglass
2 dl lemon curd
 
Garnering
250 g jordgubbar
1 myntakvist eller citronmeliss
Florsocker
 
 
 
 






 
Gör degen och låt den vila i plastfolie i kylskåpet 2 timmar.

Klä en pajform (ca 24 cm) med degen.
Nagga pajskalet och täck med aluminiumfolie, ställ kallt 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet 15 min, ta bort folien efter halva tiden.
Låt kallna.
 
 
Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg.
Bred ut fyllningen i pajskalet.
Snoppa och halvera jordgubbarna.
Fördela dom i ett fint mönster på krämen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Låt kallna.
 
Värm marmeladen och vattnet i en kastrull.
Pensla marmeladen över pajen och ställ i kylen ca 30 min.
 
Ta fram glassen i rumstemperatur i ca 10 min.
Rör lemon curden krämig med en msk glass och ringla ner den slarvigt i glassen så att den får ett ripplat mönster.
Ställ glassen i frysen igen ca 1 tim.
 
Garnera pajen med jordgubbar, mynta eller citronmeliss och pudra över florsocker.
Servera glassen till pajen!



 
KRAM
 
 
 
 
 
 

3 kommentarer:

baraetthem sa...

Men hur god såg inte den ut, mums mums!! Det receptet måste sparas:)
Jag såg också Kronprinsessan Victoria och hennes familje. Estelle är ju bara så himla söt:))

Kram och fortsatt fin kväll!!

Gabriella sa...

Nämen åh så gott det såg ut! Äsch synd att påsken är över nu, jag får prova receptet en annan gång:)
Kram

Unknown sa...

Ser fantastiskt gott ut! Kram Stina